Komposztálás gyorsítása

Komposztálás. Odormute. Komposztáló készítése házilag.


 • Óvja környezetét, saját és kedvence egészségét környezetbarát termékek használatával!


 • ODORMUTE ™ gazdaságosan, környezettudatosan a szagok ellen már 50 éve... mert működik!

  Hogyan komposztáljak házilag? Komposztáló a kertben.

 • Felgyorsítja a komposztálás során végbemenő folyamatokat.

 • Környezetbarát megoldás! Teljesen vegyszermentes! 100% -ban lebomló!

 • Hogyan komposztáljak?
 • Itt elérheti az Odormute™ Composter Formula MSDS lapját.

  Magas koncentrátumú természetes lebontó készítmény. Hatóanyagként különböző segítő baktériumokat, enzimeket tartalmaz, amik előidézik a szervesanyagok, növényi maradványok lebontását átalakítását tápanyagban gazdag komposztá. Az Odormute™ Composter Formula nem mérgező, használata teljesen biztonságos. A komposztoltóanyag és érésgyorsító lerövidíti a lebontási folyamatokat.

  A komposztálási folyamatok gyorsítása kis kertekben igen fontos lehet, hisz hely hiány miatt újabb és újabb területeket kellene feláldozni a komposzt készítés számára. Hely hiányában pedig az értékes szerves növényi hulladék a háztartási kukában köt ki, ami terheli a hulladékgazdálkodási cégeket. A növényi szervesanyagok lebontását, komposztkészítést házilag sok-sok ember végzi el saját kertjében.

  Ez a hasznos tápanyagban dús, termő anyag nagyon fontos szerepet kaphat ezekben a kiskertekben a helyi talaj javításában.

  A komposztálás folyamata egyszerűen magától is végbe megy, ha egy kupacot készítünk a növényi maradványokból.

  A komposztálás, mint folyamat gyorsítható komposzt adalék hozzáadásával. Az Odormute komposztáló készítmény több milliárd nyugvó állapotban lévő aerob és anaerob baktériumot tartalmaz, amik csak bizonyos idő elteltével szaporodnának fel a magára hagyott komposztálást gyorsító készítmény nélkül.

  Miért por alakban forgalmazzuk a komposztáló adalékot?

  Mert por vagy száraz granulátum formájában a készítmény sohasem "romlik" meg. Nincs szavatossági ideje. A baktériumok és enzimek nedvesség hatására élednek fel és "keresnek úgymond táplálékot". A hőmérsékleti viszontagságokat is jobban elviselik pihenő stádiumban a baktériumok.

  A por alakú termékek szállítása ilyen formában ráadásul sokkal olcsóbb, mint ha még a vizet, mint puffert vagy szállító közeget pluszban a készítménnyel együtt szállítatnánk.
  Mi szükséges a komposztáláshoz? Milyen komposztládára van szükségem? Mi az a kerti komposztáló, házi komposztáló?
  Az a növényi hulladék, ami a kertből ered a kert gondozása során. Sokan gondolnak arra, hogy milyen jó az, hogy a megvásárolt műanyag komposztáló megold mindent, csak bele kell tenni a növényi hulladékot és kész is lesz a humusz 3 hónap alatt.

  Ez azért nem annyira egyszerű. A komposztáló berendezés vagy komposztláda időnként megkövetel egy kis munkát, figyelmet.

  A legtöbb komposztládának zárható fedele van. Miért?

  A komposztálási folyamatokhoz nedvességre és levegőre egyaránt szükség van. A komposztládák, amelyek ráadásul zárt műanyag faluak és fedelesek, nem nagyon felelnek meg a komposztálási folyamatok igényeinek. Nem beszélve arról, hogy a komposztot érdemes rendszeresen átforgatni, szellőztetni, hogy oxigénhez jusson. A túlságosan összetömörített, nedvesen tartott növényi hulladék ahelyett, hogy átalakulna komposztá el kezd rothadni és még büdös is lesz a komposztláda környékén.

  Nem az a cél, hogy minden növényi hulladékot beletegyünk a komposztládába és várjuk a csodát. Gondoljunk arra az esetre, amikor a fűnyíróból egy kupacba hordjuk a levágott füvet és toronymagasra rakjuk. Egy idő után úgy összeesik a fűkazal forgatás nélkül, hogy el kezd rothadni és bűzölögni. Pontosan azért, mert összetömörödik az apró szálak miatt annyira, hogy nem lesz oxigén, ami jó irányba tolná a lebontási folyamatokat.


  Hogy érdemes komposztálni a füvet? Mit csináljunk a fűnyesedékkel a kertben?

  Tudjuk, hogy nyáron szinte csak fűnyesedék keletkezik kertünkben hétről-hétre. A fűnyesedéket nem érdemes a hagyományos komposztkazal tetejére dobnunk, mert azt külön érdemes kezelni. A rothadási folyamatok kerülendők a fű nyesedék komposztkészítése során, de az is, hogy kiszáradjon a kazal.

  A fű kazal is lebomlik megfelelő lebontási folyamatokkal. Adagoljunk hozzá Odormute komposztáló készítményt, hogy felturbózzuk a lebontási folyamatokat. A fűkazlat is át kell forgatni, sőt még sűrűbben, mint a hagyományos komposzt kazlat.

  Fű nyesedékből nem érdemes 1 méteres kazlat emelni, mert rothadásnak indul. A kazal ne legyen 30 centiméternél magasabb. Attól, hogy kiszárad a fűkazal, nagyon nem kell tartanunk. A felső rétegeket próbáljuk meg teljesen az aljára forgatni a kazalnak. Ha van egyéb növényi hulladék, akkor érdemes belekeverni a fűkazalba, hogy növeljük a komposztálni kívánt kazal levegőztetését. Nem érdemes frissen nyírt bokrok zöld nyesedékek, örökzöldek nyesedékeit belekeverni, mert az is magas víztartalmú. Ha nincs más, sőt előnyös is föld hozzákeverése. A fűkazalból már beindult komposztot érdemes a hagyományos komposzttal összekeverni, hogy a fűkomposzt magas nitrogén tartalmát eloszlassuk.


  A komposztálás ha lehet, ne műanyag, zárt komposztáló berendezésben, komposztládákba végezzük, mert már eleve anyaga nem természetbarát és a megfelelő komposztálás sem biztosított használatukkal.

  A komposztálást felülről nyitottan, oldalról szellőzést biztosítva végezzünk.

  Ideális a komosztot fa raklapokkal 3 oldalról körbevenni és egyik oldalon vagy szabadon hagyni vagy alacsonyabb falat állítani a negyedik oldalra. Azért hagyjuk szabadon, hogy könnyebb legyen az átforgatás. Ami nem más, mint egyik komposztálóból áttenni a másikba komposztálóba a levegőztetés miatt.

  A készítmény használata kimondottan biológiai kezelés. A komposzt starter nem más, mint egy természetes komposztáló adalék. Por alakú, ami ilyen formában 10 évig eltartható polcon.

  Magyaroszágon a hulladék összetétel %-os alakulásából kitűnik, hogy a szerves hulladék még mindig magas arányban van jelen. Sokak kérdése, hogy mit tegyek a zöld hulladékkal, növényi konyhai hulladékkal? Hova tegyem a kertben keletkező növényi hulladékot? Ne dobja ki a szerves hulladékot, hanem komposztáljon, ha teheti! A komposztálás nem nehéz dolog, megértése érdekében olvassa el a komposztálás menetét.

  Az enzimek fehérjék, melyek a biológiai lebontási folyamatokat indítják el, azaz katalizátorként működnek. Az enzimek működésükkel szikraként hatnak a baktériumok beindulásához. Az enzimeket élő szervezetek állítják elő és nincs más dolguk, mint a hulladék lebontása. Az enzimek ártalmatlanok, nem mérgezőek, nem okoznak irritációt, nem veszélyesek. A komposztálás megfelelő körülmények között is elindul. A lebontás felgyorsítható a komposzt indító és érlelő készítménnyel.

  Az Odormute™ Composter Formula

  • hatékony, mert már több, mint 50 éve működik
  • természetes összetevők
  • biztonságos
  • nem mérgező
  • nem maró
  • nem veszélyes
  • könnyű használni

  Mikor lehet komposztálni? Hogy érdemes komposztálni házilag? Mi a komposztálás menete?

  A legjobb időszak a komposztálás elkezdéséhez a tavasz. 4 °C alatt a mikróbák működése leáll, így télen a lebontási folyamatok is lelassulnak, megállnak, pihen a komposzt is, így a komposztálási folyamat is. Az előző év növénymaradványokat, fásszárúak metszését is ebben az időszakban végezzük általában a kiskertben. A fás részeket össze kell aprítani kb. 10 centiméteres darabokra. Így tehát rendelkezésre áll az alapanyag, amiből humuszt szeretnénk kapni. Egy házi komposztáló beindításához is legalább egy 1m x 1m x 1m -es kazlat kell létrehozni. Ez elég nagy ahhoz, hogy nedvességet és a szükséges hőt önmagától megtartsa. Fontos a kazal nedvesen tartása, de túl sok víz szagosodáshoz vezethet. Nem szabad a komposztot kiszáradni sem hagyni, mert a lebontási folyamatok szünetelnek, megállnak a száraz állapot fenmaradásáig. A hasznos mikroorganizmusok nedves állapotok között működnek hatékonyan és a komposztálás is folyamatos. Ha kiszáradna a komposztálónk, akkor nyugvó fázisba kerül a komposzt lassítva ezzel a lebomlási folyamatokat, elhúzva a komposztálás folyamatát, aminek következtében később fog rendelkezésünkre állni az érett komposzt.

  Hogyan kell komposztálni?

  A legjobb eredmények úgy érhetők el, ha a különböző nyesedékeket, maradványokat összekeverve rétegezzük. Alulra a legvastagabb részek kerülnek, mint gallyak, kukoricacsutka, kisebb fa zúzalék. Ezt követően lehet a zöld részeket, faleveleket, nyesedékeket egymásra rakni. Felhasználhatóak a növényi eredetű konyhai hulladékok is, mint krumplihéj, almacsutka, banánhéj, stb. Nem szabad állati eredetű maradékot hozzáadni, mert ezekben felszaporodhat patogén ( emberekre is veszélyes ) baktérium, mint például az Escherichia coli. A csontok, a tojáshéj, állati eredetű zsír, kutyapiszok nem valók a komposztra! Soha ne adjon a komposzthoz kutya vagy macska ürüléket, melyek csakugyan tartalmazhatnak patogén mikroorganizmusokat.

  Már az első rétegekre lehet alkalmazni az Odormute komposztálás gyorsító adalékot.

  Ne legyen túl magas a komposzt max. 100 - 110 cm! Ez ideális, elkerülhető a túlzott összenyomódás, ami levegő nélküli állapotot idézne elő. Nem szabad túlzottan összenyomni a komposztot, hisz az átalakító folyamatokhoz oxigénre van szükség. Ha túlságosan szorosra van taposva a kazal, akkor bűzölni fog oxigén hiányában a komposzt és rothadni kezd. A havonta vagy 2-3 havonta történő mozgatással oxigén juttatható a kazal közé. E közben ellenőrizhető a komposzt nedvességtartalma is. Szükség esetén nedvesíteni kell a komposzt kazlat. Új réteg hozzáadása esetén lehet adagolni az Odormute™ Komposztáló formulát, hogy az új rétegek lebontását is gyorsítsuk.

  Mikor van kész a komposzt?

  A komposzt akkor áll rendelkezésre, amikor teljesen föld illata és sötét színe van. Nem kell aggódi, nem lehet túlkomposztálni.

  Miért van szükségem komposzt oltóanyagra?

  A komposztálás egy igen lassú folyamat. Sokaknak nincs annyi hely a kertben, hogy az összes összegyűlt falevelet, nyesedéket megvárják amíg lebomlik "magától". Az Odormute komposzter starter adalékanyag így egy kiváló készítmény, ami a természetes folyamatokat felgyorsítja. Komposzt érés gyorsítóval nincs annyi helyre szükség a gyorsabban lebomló organikus anyagoknak.

  Használati javaslat

  Az Odormute™ Komposztáló koncentrátum formula általános adagolása ( előzőleg már kezelt komposzt esetén ): 1 evőkanál / 4 liter langyos vízben elkeverve, kijuttatva a komposzt tetejére, új réteg rárakása esetén. Ezzel átitatva az új felső rétegét a kazalnak.

  Az Odormute™ Komposztáló formula adagolása ( új komposzt esetén ): 2 evőkanál / 7 liter langyos vízben elkeverve, kipermetezve a komposzt tetejére, ezzel átitatva a felső réteget. Ha ennél többet is lehet tenni, ami még gyorsabbá teszi a lebontást és nem befolyásolja rossz irányba a végeredményt. Elrontani nem lehet a komposztálást az Odormute komposztálás gyorsító készítmény adagolásával.


  Odormute™ Composter Formula / Komposztáló formula ( por alakú koncentrátum 450gr, kb. 46 evőkanál).
  komposztáló készítmény

  Ára Br. 3 450.- Ft

  Egyedi ajánlat kérése nagyobb mennyiségre


  További háztartási és ipari felhasználású szagtalanító és lebontó környezetbarát készítmények, bio tisztító szerek


  Dogwatch

  Örök garanciás kerítésrendszer, mely állandóan "szemmel" tartja kutyáját.

  Lupine

  Lupine örök garanciás nyakörvek, hámok, pórázak.

  DT Systems

  Kiképzőnyakörvek, ugatásszabályozók, beeperek.

  Plexidoor

  A legjobb hőszigetelésű kutya és macska ajtók.