Komposztálás gyorsítása

Komposztálás. Komposzt készítése házilag.


 • Óvja környezetét, saját és kedvence egészségét környezetbarát termékek használatával!


 • ODORMUTE ™ gazdaságosan, környezettudatosan a szagok ellen már 50 éve... mert működik!

  A komposztálás lehet gyors és olcsó az Odormute komposztálás gyorsítóval.

  Egy hagyományos 1mx1mx1m komposztálni kívánt kazlat elegendő, hogy ha 2 evőkanálnyi, 4 literben felodott Odormute komposztálóval lekezelünk a gyorsabb lebontást biztosítva. A csomag tartalmaz kb. 46 evőkanálnyi készítményt. Hidegebb időben a dózist duplájára vagy a még gyorsabb lebomlásért bármennyire lehet növelni.

  Hogyan komposztáljak házilag? Komposztálás a kertben.

 • Felgyorsítja a komposztálás során végbemenő folyamatokat.

 • Környezetbarát megoldás! Teljesen vegyszermentes! 100% -ban lebomló!

 • Hogyan komposztáljak?
 • Itt elérheti az Odormute™ Composter Formula MSDS lapját.

  Miért érdemes komposztálni?

  Magyaroszágon a kommunális hulladék összetétel %-os alakulásából kitűnik, hogy a szerves hulladék még mindig magas arányban van jelen. Sokak kérdése, hogy mit tegyek a zöld hulladékkal, növényi konyhai hulladékkal? Hova tegyem a kertben keletkező növényi hulladékot? Ne dobja ki a szerves hulladékot, hanem komposztáljon, ha teheti! A komposztálás nem nehéz dolog, megértése érdekében olvassa el a menetét.

  A jó minőségű, érett Odormute komposzt:

  • - javítja a talaj szerkezetét,
  • - értékes tápanyaggal látja el a növényeket,
  • - a benne rejlő jó baktériumok visszaszorítják, gátolják a növényi kórokozókat,
  • - javítja a talaj vízmegtartó képességét,

  Az Odormute™ Composter Formula

  • hatékony, mert már több, mint 50 éve működik
  • természetes összetevők
  • biztonságos
  • nem mérgező
  • nem maró
  • nem veszélyes
  • könnyű használni

  Miért van szükségem Odormute komposzt oltóanyagra a komposztáláshoz?

  A komposztálás egy igen lassú folyamat. Sokaknak nincs annyi hely a kertben, hogy az összes összegyűlt falevelet, nyesedéket megvárják amíg lebomlik "magától". Az Odormute komposzter starter adalékanyag így egy kiváló készítmény, ami a természetes folyamatokat felgyorsítja. Komposzt érés gyorsítóval akár 1 év alatt minőségi komposztot kaphatunk.

  A tökéletes humuszért, levegő jelenlétében is működő, szaporodó mikróbákat is tartalmaz, nemcsak rothasztó anaerob baktériumokat, mint más készítmények!

  Aki komposztál kertjében az nagy valószínűséggel nem takarja le a növényi kazlat nylonnal, hanem levegő jelenlétével komposztál. Így minden kertben a legjobb választás az Odormute komposztáló. Ellentétben azokkal a komposzt készítményekkel, melyek palackban folydék formájában árulnak, mert csak levegő nélkül működő baktériumokat tartalmaznak. Így ne csodálkozzunk, ha azok a készítmények nem adnak megfelelő eredményt a hagyományos komposztálás során. A folyékony komposztáló szerekkel ellentétben, amiket vízben oldva és a komposzthoz adva csak lemosódnak a komposzt aljára, az Odormute esetében adagolás előtt kell vizet adni a poralakú készítményhez. Ezáltal a mikroorganizmusok felélednek és ráadásul hozzátapadnak a vivőanyaghoz. A korpa felületére tapadva gyorsan megkezdik szaporodásukat és lebontási folyamataikat, ahonnan már gyorsan átterjednek a növényi hulladékra folytatva a lebontást, komposztálást A milliárdnyi élő mikroorganizmusok mellett milliárdnyi enzim is van egy kanálnyi porban, ami szikraként indítja el a mikróbák működését. Ebben is rejlik az Odormute hatékonysága.

  Az Odormute-al előállított komposzt nem csak tápanyag, hanem védi a növényeket!

  A visszaforgatott érett, minőségi Odormute komposzt nem csak tápanyaggal látja el a földet, hanem fontos mikrobiológiai összetevőkkel is, ami fontos szerepet játszik a növények jóléte és azok kórokozókkal szembeni ellenállósága szempontjából is. Fontos tudni, hogy az a komposzt ami még nincs kész, addig nem szabad alkalmazni. A nem megfelelően érett komposzt felhasználása fitotoxicitást okozhat és gyorsan kimeríti a talaj nitrogén tartalmát. A fitotoxicitás lehet a csírázásgátlás, gyökérkárosodás és akár növénypusztulás is. A hagyományos, levegőztető komposztálás a kezdetektől elterjedt eljárás. A megfelelően érett komposzt alkalmas csak a felhasználásra.

  A minőségi komposzt osztályozása

  A jó minőségű komposzt a nagyüzemi mezőgazdaság számára is fontos alapanyag. Nem mindegy, hogy tartalmaz-e humán patogén baktériumokat ( E. coli és Salmonella ) a komposzt egy elvégzett analitika alapján, mert az egyből kizárást von maga után a földieper termesztés esetében - ezért fontos észben tartani, hogy állati eredetű hulladék ne kerüljön a komposztálóba! Ahol a minőség nagyon fontos ott a komposzt osztályozását a beltartalmi értékeknek megfelelően végzik. A minőségi csoportosítás nem a tápanyagtartalom mennyiségén múlik. 6 különböző mikrobiológiai csoport koncentrációját vizsgálják. Ugyanis a komposztnak a tápanyagellátásán túl fontos szerepe van a növényi kórokozók visszaszorításában. Nézik az aerob baktériumok, anaerob baktériumok, gombák, actinobaktériumok, pseudomonad baktériumok koncentrációját, ami meghatározza hogy a talajt érdemes-e úgymond beoltani az adott komposzttal.

  Milliárdnyi mikroorganizmus 1 kanálban

  Az Odormute komposztáló magas koncentrátumú természetes lebontó készítmény. Hatóanyagként különböző segítő baktériumokat, enzimeket tartalmaz, amik előidézik a szervesanyagok, növényi maradványok lebontását átalakítását tápanyagban gazdag komposztá. Az Odormute™ Composter Formula nem mérgező, használata teljesen biztonságos. A komposztoltóanyag és érésgyorsító lerövidíti a lebontási folyamatokat.

  A komposztálási folyamatok gyorsítása kis kertekben igen fontos lehet, hisz hely hiány miatt újabb és újabb területeket kellene feláldozni a komposzt készítés számára. Hely hiányában pedig az értékes szerves növényi hulladék a háztartási kukában köt ki, ami terheli a hulladékgazdálkodási cégeket. A növényi szervesanyagok lebontását, komposztkészítést házilag sok-sok ember végzi el saját kertjében.

  Ez a hasznos tápanyagban dús, termő anyag nagyon fontos szerepet kaphat ezekben a kiskertekben a helyi talaj javításában.

  A komposztálás folyamata egyszerűen magától is végbe megy, ha egy kupacot készítünk a növényi maradványokból.

  A komposztálás, mint folyamat gyorsítható Odormute komposzt adalék hozzáadásával. Az Odormute komposztáló készítmény több milliárd nyugvó állapotban lévő aerob és anaerob baktériumot tartalmaz, amik csak bizonyos idő elteltével szaporodnának fel a magára hagyott komposztálást gyorsító készítmény nélkül.

  Nagyon fontos, hogy tudni, hogy a komposztá való átalakulás két úton is végbe mehet. Oxigén, azaz levegő jelenlétével az aerob baktériumok szaporodnak fel. A levegő nélküli lebontás pedig az anaerob baktériumok működésének az eredménye. Amíg egy palackban csakis anaerob baktériumok vannak, így csak levegő nélküli lebontási folyamatra képesek, azaz bűzösen rothasztanak. Ezért van az, hogy a konyhai komposztálók légmentesen zárnak. Szükséges is, hisz a rothasztásnak megvannak a maga jellegzetes szagai. A letakart kerti komposztálás is egy bűzös folyamat. A legtöbb ember ezért nem a levegő nélküli komposztálást választja kertjében, hanem a hagyományos módszert. Falak, raklap közé vagy mindenféle fal nélküli kazlakban gyűjtik a növényi aprítékot. Így alakítják át levegő jelenlétében és levegő nélkül a baktériumok az aprítékot. A kazal nem bűzlik, mint a rothasztásos folyamatban. Az Odormute komposztálási folyamatban mindkét mikróba féle részt vesz. Ezért a folyamat nagyon eredményes. Az Odormute komposztáló tartalmazza aerob és anaerob baktérium törzsek milliárdnyi létszámát. Nemcsak anaerob baktériumokat tartalmaz!

  Miért jobb por alakban tárolni a komposztáló adalékot?

  Mert por vagy száraz granulátum formájában a készítmény sohasem "romlik" meg. Nincs szavatossági ideje. Ugyanis nedvesség hiányában a baktériumok nyugvó stádiumba kerülnek. Újra aktiválódnak és szaporodnak nedvesség hatására. Por alakú formában a jelen lévő baktériumszám nem csökken az évek során sem. Sajnos sok olyan termék van a piacon, amit ki tudja, hogy tároltak, milyen hőmérsékleti tartományok, fényviszonyok között és mennyi ideig a felhasználás előtt és szállítás közben, ami a készítmények hatékonyságát nagyban csökkenti. A por alakú Odormute készítménnyel ilyen gond nincs, hisz pontosan ezen külső tényezők miatt, eltarthatóság miatt por alakú az összes Odormute készítmény. A vásárlói elégedettség maximalizálása érdekében. Sokszor hallottuk már, hogy minden más készítményt kipróbáltak vásárlóink amíg rátaláltak az Odormute termékre. Nem kell liter számra vizet vennie és bízva, hogy megfelelő koncentrátumot vásárolt-e és arra gondolni, hogy a palackba zárt baktériumok tárolás, szállítás alatt mennyire csökkent le. Mennyi a szavatossági ideje van. A baktériumok és enzimek nedvesség hatására élednek fel és "keresnek úgymond táplálékot". A hőmérsékleti viszontagságokat is jobban elviselik pihenő stádiumban a baktériumok.

  A por alakú termékek szállítása ilyen formában ráadásul sokkal olcsóbb, mint ha még a vizet, mint puffert vagy szállító közeget pluszban a készítménnyel együtt szállítatnánk.

  Mi szükséges a komposztáláshoz? Milyen komposztládára van szükségem? Mi az a kerti komposztálóláda, házi komposztáló?

  Az a növényi hulladék, ami a kertből ered a kert gondozása során. Sokan gondolnak arra, hogy milyen jó az, hogy a megvásárolt műanyag komposztáló megold mindent, csak bele kell tenni a növényi hulladékot és kész is lesz a humusz 3 hónap alatt.

  Ez azért nem annyira egyszerű. A komposztáló berendezés vagy komposztláda időnként megkövetel egy kis munkát, figyelmet.

  A legtöbb komposztládának zárható fedele van. Miért?

  A komposztálási folyamatokhoz nedvességre és levegőre egyaránt szükség van. A komposztládák, amelyek ráadásul zárt műanyag faluak és fedelesek, nem nagyon felelnek meg az earob komposztálási folyamatok igényeinek. Nem beszélve arról, hogy a komposztot érdemes rendszeresen átforgatni, szellőztetni, hogy oxigénhez jusson, ami gyorsítja a lebomlást. A túlságosan összetömörített, nedvesen tartott növényi hulladék ahelyett, hogy átalakulna komposztá el kezd rothadni és még büdös is lesz a komposztláda környékén.

  Nem az a cél, hogy minden növényi hulladékot beletegyünk a komposztládába és várjuk a csodát. Gondoljunk arra az esetre, amikor a fűnyíróból egy kupacba hordjuk a levágott füvet és toronymagasra rakjuk. Egy idő után úgy összeesik a fűkazal forgatás nélkül, hogy el kezd rothadni és bűzölögni. Pontosan azért, mert összetömörödik az apró szálak miatt annyira, hogy nem lesz oxigén, ami jó irányba tolná a lebontási folyamatokat.


  Hogy érdemes komposztálni a füvet? Mit csináljunk a fűnyesedékkel a kertben?

  Tudjuk, hogy nyáron szinte csak fűnyesedék keletkezik kertünkben hétről-hétre. A fűnyesedéket nem érdemes a hagyományos komposztkazal tetejére dobnunk, mert azt külön érdemes kezelni. A rothadási folyamatok kerülendők a fű nyesedék komposztkészítése során, de az is, hogy kiszáradjon a kazal.

  A fű kazal is lebomlik megfelelő lebontási folyamatokkal. Adagoljunk hozzá Odormute komposztáló készítményt, hogy felturbózzuk a lebontási folyamatokat. A fűkazlat is át kell forgatni, sőt még sűrűbben, mint a hagyományos komposzt kazlat.

  Fű nyesedékből nem érdemes 1 méteres kazlat emelni, mert rothadásnak indul. A kazal ne legyen 30 centiméternél magasabb. Attól, hogy kiszárad a fűkazal, nagyon nem kell tartanunk. A felső rétegeket próbáljuk meg teljesen az aljára forgatni a kazalnak. Ha van egyéb növényi hulladék, akkor érdemes belekeverni a fűkazalba, hogy növeljük a komposztálni kívánt kazal levegőztetését. Nem érdemes frissen nyírt bokrok zöld nyesedékek, örökzöldek nyesedékeit belekeverni, mert az is magas víztartalmú. Ha nincs más, sőt előnyös is föld hozzákeverése. A fűkazalból már beindult komposztot érdemes a hagyományos komposzttal összekeverni, hogy a fűkomposzt magas nitrogén tartalmát eloszlassuk.


  A komposztálás ha lehet, ne műanyag, zárt komposztáló berendezésben, komposztládákba végezzük, mert már eleve anyaga nem természetbarát és a megfelelő komposztálás sem biztosított használatukkal.

  A komposztálást felülről nyitottan, oldalról szellőzést biztosítva végezzünk.

  Házi komposztláda készítése

  Nem szükséges drága komposztáló láda beszerzése, ha valahonnan raklapokhoz tudunk jutni. A raklapok tökéletes megoldást nyújtanak komposztálóládaként. Ideális a komosztot fa raklapokkal 3 oldalról körbevenni és egyik oldalon vagy szabadon hagyni vagy alacsonyabb falat állítani a negyedik oldalra. Azért hagyjuk szabadon, hogy könnyebb legyen az átforgatás. Ami nem más, mint egyik komposztálóból áttenni a másikba komposztálóba a levegőztetés miatt. Ha tökéletesen akarjuk csinálni, akkor a külső, még nem annyira érett részeket az új halom közepére tegyük, hogy annak lebontását is előidézzük.

  A készítmény használata kimondottan biológiai kezelés. A komposzt starter nem más, mint egy természetes komposztáló adalék. Por alakú, ami ilyen formában 10 évig eltartható polcon.

  Az enzimek fehérjék, melyek a biológiai lebontási folyamatokat indítják el, azaz katalizátorként működnek. Az enzimek működésükkel szikraként hatnak a baktériumok beindulásához. Az enzimeket élő szervezetek állítják elő és nincs más dolguk, mint a hulladék lebontása. Az enzimek ártalmatlanok, nem mérgezőek, nem okoznak irritációt, nem veszélyesek. A komposztálás megfelelő körülmények között is elindul. A lebontás felgyorsítható a komposzt indító és érlelő készítménnyel.

  Mikor lehet komposztálni? Hogy érdemes komposztálni házilag? Mi a komposztálás menete?

  A legjobb időszak a komposztálás elkezdéséhez a tavasz. 4 °C alatt az Odormute mikróbák működése leáll, így télen a lebontási folyamatok is lelassulnak, megállnak, pihen a komposzt is, így a komposztálási folyamat is. Az előző év növénymaradványokat, fásszárúak metszését is ebben az időszakban végezzük általában a kiskertben. A fás részeket össze kell aprítani kb. 10 centiméteres darabokra. Így tehát rendelkezésre áll az alapanyag, amiből humuszt szeretnénk kapni. Egy házi komposztáló beindításához is legalább egy 1m x 1m x 1m -es kazlat kell létrehozni. Ez elég nagy ahhoz, hogy nedvességet és a szükséges hőt önmagától megtartsa.

  Ne hagyja kiszáradni a gyors lebontás érdekében!

  Fontos a kazal nedvesen tartása, de túl sok víz szagosodáshoz vezethet. Nem szabad a komposztot kiszáradni sem hagyni, mert a lebontási folyamatok szünetelnek, megállnak a száraz állapot fenmaradásáig. A hasznos mikroorganizmusok nedves állapotok között működnek hatékonyan és a komposztálás is folyamatos. Ha kiszáradna a komposztálónk, akkor nyugvó fázisba kerül a komposzt lassítva ezzel a lebomlási folyamatokat, elhúzva a komposztálás folyamatát, aminek következtében később fog rendelkezésünkre állni az érett komposzt.

  A komposztálás folyamata. Hogyan kell komposztálni?

  A legjobb eredmények úgy érhetők el, ha a különböző nyesedékeket, maradványokat összekeverve rétegezzük. Alulra a legvastagabb részek kerülnek, mint gallyak, kukoricacsutka, kisebb fa zúzalék. Ezt követően lehet a zöld részeket, faleveleket, nyesedékeket egymásra rakni. Felhasználhatóak a növényi eredetű konyhai hulladékok is, mint krumplihéj, almacsutka, banánhéj, stb. Nem szabad állati eredetű maradékot hozzáadni, mert ezekben felszaporodhat patogén ( emberekre is veszélyes ) baktérium, mint például az Escherichia coli. A csontok, a tojáshéj, állati eredetű zsír, kutyapiszok nem valók a komposztra! Soha ne adjon a komposzthoz kutya vagy macska ürüléket, melyek csakugyan tartalmazhatnak patogén mikroorganizmusokat.

  Már az első rétegekre lehet alkalmazni az Odormute komposztálás gyorsító adalékot.

  Ne legyen túl magas a komposzt max. 100 - 110 cm! Ez ideális, elkerülhető a túlzott összenyomódás, ami levegő nélküli állapotot idézne elő. Nem szabad túlzottan összenyomni a komposztot, hisz az átalakító folyamatokhoz oxigénre van szükség. Ha túlságosan szorosra van taposva a kazal, akkor bűzölni fog oxigén hiányában a komposzt és rothadni kezd. A havonta vagy 2-3 havonta történő mozgatással oxigén juttatható a kazal közé. E közben ellenőrizhető a komposzt nedvességtartalma is. Szükség esetén nedvesíteni kell a komposzt kazlat. Új réteg hozzáadása esetén lehet adagolni az Odormute™ Komposztáló formulát, hogy az új rétegek lebontását is gyorsítsuk.

  Mikor van kész a komposzt?

  A komposzt akkor áll rendelkezésre, amikor teljesen föld illata és sötét színe van. Nem kell aggódi, nem lehet túlkomposztálni.

  Használati javaslat

  Az Odormute™ Komposztáló formula adagolása ( új komposzt kazal 1x1x1 esetén ): 2 evőkanál / 4 liter langyos vízben elkeverve, kipermetezve a komposzt tetejére, ezzel átitatva a felső réteget. Ennél többet is lehet tenni, ami még gyorsabbá teszi a lebontást és nem befolyásolja rossz irányba a végeredményt.

  Az Odormute™ Komposztáló koncentrátum formula általános adagolása ( előzőleg már kezelt komposzt esetén ): 1 evőkanál / 4 liter langyos vízben elkeverve, kijuttatva a komposzt tetejére, új réteg rárakása esetén. Ezzel átitatva az új felső rétegét a kazalnak.

  Elrontani nem lehet a komposztálást az Odormute komposztálás gyorsító készítmény adagolásával.


  Odormute™ Composter Formula / Komposztáló formula ( por alakú koncentrátum 450gr, kb. 46 evőkanál).
  komposztáló készítmény

  Ára Br. 3 950.- Ft

  Egyedi ajánlat kérése nagyobb mennyiségre  Dogwatch

  Örök garanciás kerítésrendszer, mely állandóan "szemmel" tartja kutyáját.

  Lupine

  Lupine örök garanciás nyakörvek, hámok, pórázak.

  DT Systems

  Kiképzőnyakörvek, ugatásszabályozók, beeperek.

  Plexidoor

  A legjobb hőszigetelésű kutya és macska ajtók.